Skip to main content

SUMBANGAN KEPADA MANGSA BENCANA RIBUT DI TANJUNG SEDILI

admin
Julai 24, 2021

Saya mengambil maklum mengenai bencana ribut yang berlaku semalam di sekitar Tanjung Sedili. Rasa dukacita apabila diberitahu betapa teruknya kerosakan yang dialami di kawasan perkampungan dimana seramai 291 buah rumah tangga terjejas akibat kejadian ini.

Saya telah memberi sumbangan peribadi untuk agihan segera kepada kesemua 291 keluarga yang terjejas akibat ribut ini. Saya juga dimaklumkan bahawa kerajaan negeri Johor telah menyediakan Pusat Pemindahan Sementara bagi mereka yang terjejas dan menghulurkan bantuan dalam bentuk bakul makanan dan sumbangan untuk membaiki bumbung rumah yang telah rosak. YAB Menteri Besar Johor juga telah mengumumkan peruntukan sebanyak RM4.5 juta hingga RM5 juta bagi tujuan membantu masyarakat Tanjung Sedili. Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Majlis Agama Islam Negeri Johor turut memberi sumbangan kepada mereka yang terjejas. Tahniah dan syabas atas keprihatinan dan tindak balas yang pantas.

Southern Volunteers juga telah digerakkan ke sekitar Tanjung Sedili untuk membantu dalam usaha pemulihan dan mengagihkan sumbangan. Diharapkan bantuan dan sumbangan ini dapat meringankan bebanan dan mereka dapat pulang ke rumah dalam masa terdekat.

Bersama-sama kita doakan agar segala usaha-usaha bantuan dan pengurusan bencana dipermudahkan.

DYAM Mejar Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor

© DYAM Pemangku Sultan Johor. Hakcipta Terpelihara.